tisdag 14 januari 2014

Oönskad, 2140

Huvudpersonen heter Anna. Hon är 15 år och kom till Grange Hall när hon var 2,5 år. Boken utspelar sig år 2140. Där blir hon uppfostrad som en oönskad och kallas för blivande, alltså att hon snart ska göra nytta och jobba för önskade personer. Anna är lite missnöjd med sig själv och lite arg på sina föräldrar eftersom att hon är ett oönskat barn men samtidigt glad för att ha fått komma till Grange Hall och inte blivit avrättad som oönskade barn kan bli i andra länder. Hon gillar sitt namn Anna men skulle vilja ha ett efternamn också.  Hon har en kompis som heter Sheila och hon säger att de som de lär sig på Grange Hall inte stämmer.

2140 är allting annorlunda. Det finns medicin som gör att man kan leva hur länge som helst och därför blir det överbefolkat. Enligt förkunnelsen(lagen) får man inte skaffa några barn när man går på långt liv medicinen. Därför måste man ha hoppat av medicinen för att skaffa barn.

En gång praktiserade hon hos Mrs Sharp i tre veckor. Hon trivdes där och när hon slutade fick hon en rosa dagbok som hon skriver i ibland. Oönskade barn får inte äga något så hon håller dagboken gömd bakom ett badkar på flicktoaletten och skriver bara i den ibland. Alla oönskade barn har får inlagd tid i handleden så de aldrig kommer försent eller slutar för tidigt.
En dag så blir hon tillsagd av Mrs Pincent som är föreståndare på Grange Hall, att bädda en ny säng för en blivande pojke som heter Peter. Aldrig hade det hänt att en så gammal pojke ska komma till Grange Hall.
I slutet av kapitlet får man även reda på att pojken kände hennes föräldrar!

Författare: Gemma Malley 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar