fredag 31 januari 2014

Doping

Doping kan ske på flera sätt. Antingen genom att man tar preparat så att man orkar träna mer, eller så kan man ta anabola steroider som är manliga tillväxthormor. Då har man lättare för att bygga muskler. Steroider används inom sjukvården för patienter som har brist på manliga hormoner eller gamla människor. De säljs oftast svart på marknaden idag. 

Påverkan
Man kan se effekter på psyket. Depression, ångest, oro eller sömnstörningar är vanliga symptomer på en missbrukare. 
Det påverkar även lever och hjärta. Man kan få dödliga tumörer i levern och blodfettet höjs vilket ökar risken för högt blodtryck och stroke. 
Tillväxtzonerna i benen riskerar att sluta vilket gör det väldigt farligt för unga att använda sig av doping. 
Man vet inte så mycket om biverkningar på kvinnor, behåring i ansiktet och djupare röst är vanliga bieffekter. 

En annan slags doping som också är olaglig är att använda sig av tillväxthormon. Det finns inte lika många biverkningar men effekten är inte heller lika stor. 
Något som är tillåtet är kosttillskott. 



Reflektion 

Jag tycker att doping är fel därför att man inom idrotten enligt mig ska de tävlande ha samma förutsättningar och det finns många risker med doping. Det är ett alldeles för lätt sätt att ”fuska” på och få mycket resultat utan träning. Jag tror att det inte så många som vet så mycket om doping, de litar på de som ger dem och tänker inte på vilka konsekvenser det kan ha för resten av livet! 

I professionella sammanhang kan det vara svårt att kolla och testa alla tävlande mot doping därför tycker jag att det ska vara så här: Antingen tillåter man att det är lagligt att använda sig av doping eller så ska det bli hårdare straff för de som använder det olagligt. 

Många företag kan också tjäna väldigt mycket pengar på att sälja otillåtna medel. 
Jag tror också att många blir tvingade att ta det av sina tränare efter som att de vill se resultat men just att de flesta inte vet så mycket om vad som kan hända är extremt farligt, speciellt för unga som har hela livet framför sig! 

Men huvud saker vad jag tycker är att det inte finns några genvägar till att lyckas och bli bäst. Hård träning räcker, man behöver ingen doping för att lyckas. 



Källor:
• dopning
• Dopning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar