onsdag 29 maj 2013

Tommersprov

Labbkompis
Noor

Syfte
Vi ska lära oss hur man gör ett tommersprov för att testa i vilka substanser det finns enkla eller sammansatta sockerarter(monosackarider)

Mtrl
Bägare, vatten(H2O), gas, ställning, maltos, laktos, sackaros, glukos, provrör, pipett natriumhydroxid(NaOH), kopparsylofat(CuSO4).

Utförande
Först så tände man på gasen så att vattnet i bägare kunde börja koka(se bild). Sedan fyllde vi fyra bägare med en liten mängd vatten. Sedan hällde vi i en tesked olika sockerarter i varje provrör.
En med maltos, en med laktos, en med sackaros och en med glukos. I varje provrör droppade vi i 7 droppar natriumhydroxid(NaOH) och 7 droppar kopparsylofat(CuSO4) och blandade runt det här.
När det var blandat så kunde man börja värma det i det kokande vattnet. Det är viktigt att inte bara hålla provröret i vattnet för då kan det spruta upp i ögonen. Man ska ta det lite efterhand.

Resultat
Provrören som ändre färg i det kokande vattnet till gul var: 1. maltos, 2. laktos och 4. glukos. Inte
3. sackaros eftersom att sackaros är uppbyggd av sammansatta sockerarter och tar därför längre tid att klippa sönder. Genom att göra tommersprov har vi bevisat att maltos, laktos och glukos är enkla sockerarter. Sackaros är en sammansatt sockerart.
Enkla sockerarter kan skickas ut via blodet till musklerna snabbt, energi men en sammansatt sockerart tar längre tid att bryta ner för kroppen.



NaOH och CuSO4 droppas i laktos med en pipett.



Fr.v. Maltos, Laktos, Sackaros och Glukos.
Här ser man tydligt att sackaros är den enda som inte har bytt färg
till gul eftersom att det är en sammansatt sockerart.
En sammansatt sockerart tar längre tid att brytas ner/klippas sönder av kemiska
saxar i de här fallet NaOH och CuSO4 eftersom att det är en mycket längre kedja
av sockerarter.
Maltos, laktos och glukos har bytt färg/klipps sönder eftersom att de är
enkla sockerarter, en kort kedja av sockerarter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar