torsdag 27 mars 2014

Global uppvärmning

1. Det var under 1800-talet som begreppet växthuseffekten först nämndes.

2. Svante Arrhenius var en svensk man som förutsåg att förbränning utav kol skulle förstärka växthuseffekten och höja temperaturen.

3. Det är kallare på jorden än vad det är på planeten Venus(runt 400°) därför att där finns det mycket mer växthusgaser.
4. Det är varmare på jorden än vad det är på planeten Mars(-20°) eftersom att där finns det för lite växthusgaser.

5. Läs fråga 3 o 4. Temperaturen beror på hur mycket växthusgaser det finns på planeten. Desto mer växthusgaser det finns, desto fler solstrålar reflekteras och kan värma upp planeten.

6. Forsknings stationen Vostok i Antarktis upptäckte att i isen kan man undersöka och följa klimatets och atmosfärens utveckling under 400 000 år. De kunde fastsälla teorin att det finns nu mer koldioxid i luften än vad det fanns för 400 000 år sedan och därför kan de vara säkra på att temperaturen kommer att stiga.

7. Medeltemperaturen har stigit med ungefär 0,7 °C sedan början av 1900-talet

8. Man tror att medeltemperaturen under 2000-talet kommer att öka med ungefär 2-6 C°.

9. Två exempel på växthusgaser är koldioxid och metangas.

10. Boskapsuppfödning bidrar till växthuseffekten på så sätt att boskapen släpper ut metangaser genom spillning dvs nedbrutna organismer. Det är väldigt omfattande och påvisbar

11. Ett avtal som flera av världens länder har skrivit på för att minska utsläpp av växthusgaser och fortsatt ökad global uppvärmning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar