fredag 28 februari 2014

Energi och miljö - spara el på Gunnesboskolan PM

Inledning
Jag valde att fokusera på hur mycket elektricitet och energi vi använder på Gunnesboskolan och om allt verkligen går till nytta, om inte hur mycket onödig el förlorar vi egentligen?
Jag ser eltjuvar varje dag på Gunnesboskolan men hur mycket el går till onödan. Om vi tar bort dem kan man spara både el och pengar men hur mycket? Det är inte hållbart att använder oss av så mycket el som vi gör och skulle alla människor och skolor i världen göra det, skulle det faktiskt inte finnas elektricitet så att det räcker! 

Jag tänker identifiera 4 st. el-tjuvar på Gunnesboskolan och mitt mål är att ta bort dem. Under hela processen kommer jag mäta hur många kWh och pengar vi kan spara på dessa tips. 

El-tjuvar är saker som drar oerhört mycket onödig elektricitet och energi. Det kan vara t ex en skrivare/projektor på standby, glödlampa istället för lågenergi osv. 
Vi använder elektricitet till i princip allt i skolan och det är därför en viktig del i våra liv. I nuläget kan vi ändra vårt beteende och det var därför jag valde just det problemet. I framtiden kanske det är försent. 


Bakgrund
Problemet är som jag nämnde tidigare, att vi använder oss av alldeles för mycket el än vad   jordens resurser räcker till att skapa och att för mycket el går till spillo i form av eltjuvar. Vi måste ändra vårt beteende och tänka på en hållbar framtid.

Vi använder elektricitet till allt vi gör i skolan. Bara för att t. ex. använda datorn varje dag krävs det el, laga mat i hemkunskapsalen, uppvärmning i klassrummen, belysning i klassrummen, projektor och skrivare osv. Vi kan helt enkelt inte komma undan elförbrukning, vi är beroende av elektricitet. 
Förr i tiden hade vi inte lika stor förfrågan på el eftersom att det var färre saker i skolorna och i hushållen som krävde el. 

Konsekvensen blir att det blir en framtid som inte är hållbar för jorden. Vi måste göra ännu mer el och använda oss av fler icke förnyelsebara energikällor vilket är dåligt. 

De 4 eltjuvarna på skolan som jag kunde hitta: 
1. Glödlampor. I verkstaden såg jag att det satt 3 st 100w glödlampor. I verkstaden finns det 10 st lampor. Jag räknade
ihop att totalt på hela Gunnesbo övre så finns det 90 glödlampor som inte är lågenergi utav 500 som är det. Totalt blir det runt 90•100W=9 000 W. Om jag räknar på att de är tända i 14 timmar så blir effekten 9kW•14h=126kWh. På en lågenergi lampa som drar 40W i 14h, blir energiförbrukningen 50,4kWh. Alltså, skulle vi byta alla glödlampor i verkstaden till lågenergilampor skulle vi spara 75,6 kWh på en dag!(126kWh–50,4kWh)  75,6 kWh motsvarar ungefär(75,6kWh•0,82öre) 61,992 kr.(bild 3)
Det bästa alternativet hade varit enligt mig att byta de glödlampor i verkstaden till antingen LED-lamor eller lysrör. Båda drar mindre ström och har högre lumen än glödlampor. Man mäter hur mycket ljus en lampa ger i enheten lumen. 

Bild 2
En lågenergilampa eller LED-lampa drar mycket mindre elektricitet än en vanlig glödlampa, ungefär en fjärdedel så mycket. En lågenergilampa drar mellan 5-50 W medan en vanlig glödlampa mellan 50-100 W. Nackdelar med lågenergi är att de kan vara större, de ger inte samma färgåtervinning och är lite dyrare eftersom att de innehåller mer elektronik och kemikalier som är dyrare att tillverka. En lågenergi lampa har ett kretskort i sig(se bild1). De håller där emot mycket längre, runt 6 000-15 000 timmar så i längden blir det faktiskt billigare att köpa lågenergi(bild 2). En vanlig glödlampas livslängd är runt 750 - 2 000 timmar. Alla glödlampor innehåller miljöfarliga ämnen som kvicksilver och andra tungmetaller. Skulle de komma ut i naturens kretslopp kan de göra stora skador, även människor kan ta skada av kvicksilver. 

Skolan har gjort några bra saker för att minska användning av el. I varje klassrum sitter det en rörelsedetektor som känner av om det är någon i rummet. Är det ingen i rummet så släcks det för att spara el... men vad finns det för mening med det, när det ändå är 100W’s glödlampor! 

Bild 1
Bild 3









2. Jag hittade även väldigt mycket elektronik som står på standby. Projektor,
skrivmaskin, kopiator, stationära datorer, mikrovågsugn, högtalare, nätverksrouter, TV är bara några av de saker jag hittade som stod på standby. För att minska användningen av el så kan vi stänga av dem så de inte står och drar ström på standby läge. En nätverks router drar ca 5 watt när den är på. Det blir 5W•14h=70 kWh i onödan för en router. Det finns ca 15 st på GBO-övre. Det blir totalt mycket onödig el och pengar på lång sikt. Skolans internet behöver vi ungefär 14 h på ett dygn, men det är inte någon som använder det på natten. Då finns det heller ingen anledning att ha nätverksroutern igång så den drar ström. Kanske man kunde sätta in ett liknande system som med lamporna, en detektor som känner av om det är någon i rummet. Annars hade någon lärare eller eleverna efter sista lektionen behövt ta ansvar och gå och stänga av alla apparater. Routern är bara en av de många saker som står på standby, vi använder projektorn ännu mer sällan än nätverket men de står ändå på under hela dagarna och nätterna. En projektor på standby drar mer el än vad en router gör på standby. 

Standby är ner apparaten är avstängd, men inte helt. Den drar då fortfarande lite ström hela tiden och om man har många saker på standby länge, då blir det mer än vad man tror. Orsaken är att vi vill kunna sätta på apparaten så fort vi vill och inte behöva starta upp den först. Vi vill bara kunna trycka på knappen, helt enkelt är vi alldeles för lata. Det här ger så klart konsekvenser eftersom att det är väldigt mycket el som går till onödan och behövs så det ökar växthuseffekten.  

3. I hemkunskapssalen använder sig skolan av utrustning som var nytt för många år sedan dvs att det är gamla vitvaror. Gamla vitvaror drar mycket mer el än de som tillverkas idag och därför är de nya mycket bättre. Ett kylskåp förbrukar ungefär 1-2 kWh. Samtidigt som de nya drar mindre el så tar det fortfarande på jordens resurser att göra dem så gränsen mellan att byta och att ha kvar är enligt en undersökning gjord av naturskyddsföreningen, runt 7 år. Ett bra tips om man inte har möjlighet till att köpa nytt är att städa bakom kylskåpet, där samlas det mycket damm så fläktarna inte kan fungera som de ska. Man kan även flytta ut kylskåpen en några decimeter så drar de inte lika mycket el. Skulle alla byta till nyare vitvaror som drar mindre el eller följa de två tipsen jag gav. T.ex. genom att bara sänka temperaturen till -18°C istället för -19°C minskar energianvändningen med 5% enligt en undersökning gjord av naturskyddsföreningen. Förr i tiden kunde man hitta miljö farliga ämnen som freon i gamla kylskåp, men det kan man inte göra idag. 

Konsekvenserna blir i slutändan, precis som med allt annat som drar mycket el, att de ökar på växthuseffekten. Koldioxid(CO2) bildas och släpps ut i atmosfären. Ozon lagret blir tjockare vilket gör att jordens medel temperaturen stiger. Det blir många konsekvenser av det t ex att polarisarna smälter och Golfströmmen upphör. Då måste många personer flytta på sig eftersom att på deras gamla hem går det inte att bo. Det kan blir svårare att odla vilket gör att priset på mat kommer stiga. 

4. Jag upptäckte även andra allmänna saker som slösar på vår energi och kom och tänka på sätt för att förhindra dem. Uppvärmning är en stor del av vår energi förbrukning, runt 60% av elen vi får går till uppvärmning av klassrummen och därför tror jag att vi kan göra det ännu mer effektivt. Dörrarna till klassrummen står ofta öppna. Då förlorar vi mycket värme ut ur klassrummen vilket inte är ett effektivt sätt att använda energi på. Fönstren tätade med lister men de kanske behöver förnyas för bästa effekt eller så kan vi ansöka om vi får försörja oss delvis av egen el dvs sätta upp solceller på taket eller kanske solfångare. Det använder sig av solenergi, som är en förnyelsebar energikälla. För att spara energi när det gäller uppvärmning kan man sänka temperaturen på natten, det finns ju ingen idé att värma när det inte är någon på skolan. Man sänka värmen till ungefär 15° utan att det kostar mer för att värma upp det igen på morgonen. Om man jämför Sveriges skolor så behöver vi använde mycket mer energi på uppvärmning än vad t.ex. södra Europas skolor behöver. Vårt klimat är kallare och deras är varmare så det behöver inte värma lupp klassrummen lika mycket. 
Det finns många ställen att spara in el/energi på om man verkligen tänker efter! 

Metod
Jag tänker använda mig av det första tipsett om glödlampor för att påverka Gunnesboskolan att spara mer el genom att kräva att vi endast köper in lågenergilampor eller lysrör. Med hjälp av fakta och beräkningar som t.ex. att vi kan spara(61,992kr•178dagar)11 035 kronor på ett år! De pengarna hade kunnat gå till andra saker som t ex 2 datorer, över 100 läroböcker, över 100 bollar mm.  

Redovisningen kommer jag göra på följande sätt. Jag planerar att köra en keynote, där jag visar hur mycket el man kan spara och hur mycket den elen motsvarar i pengar. Min förhoppning är att de kommer att uppmärksamma detta och förhoppningsvis följa rådet. Det går precis lika bra att göra det i sitt eget hushåll så kanske kommer några att bli inspirerade att göra det. 


Källförteckning: 



http://sv.wikipedia.org/wiki/Elproduktion, Wikipedia, hämtad 2014-02-26

elproduktionsindustri. http://www.ne.se/elproduktionsindustri, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-02-25.

http://www.elskling.se/energispartips/energiskolan/, Elskling.se, hämtad 2014-02-25 


http://sv.wikipedia.org/wiki/Lysrörslampa, Wikipedia, hämtad 2014-02-25



Bilder som jag använde: 


Jag använde mig av många fler än 4. Anledningen för det är att de flesta källorna innehåll bara lite fakta som jag behövde. T.ex. när jag ville ta reda på hur mycket en nätverksrouter drar när den är på, behövde jag bara en liten del från källan så jag har egentligen inte mer än källor. 
På artikelsök hittade jag en källa om en förskola där de gjorde smarta saker för att spara energi. Det handlade om klimatsmarta tvättråd  och gav mig inspiration till hela arbetet. Det var en nyhetsartikel, så den är subjektivt skriven. Alltså vill författaren påverka. Personen som hade skrivit nyhetsartikeln heter Ellen, hon är en reporter som skriver för tidningen Metro. Artikeln blev publicerad 12 november 2013 så det var nyligen. Metro är en gratistidning vilket man måste ha i baktanke. 
På eons hemsida hittade jag en bok som de kallar energisparboken. Där hittade jag många bra tips på hur man kan spara energi och även en massa statistik och hur mycket el olika hushålls apparter drar. Syftet med texten var att visa tips på hur man kan spara i hushållen för eons kunder. De vill helt enkelt informera till deras kunder. Det var inte så mycket text utan mer direkt konkreta tips på hur man kan spara och hur mycket energi de förbrukar. 
Wikipedia och NE är båda pålitliga källor som är kontrollerade och uppdaterade hela tiden. Jag vet inte vem som har skrivit dem men jag vet att de har blivit kontrollerade innan de blev publicerade så de är pålitliga källor. De riktar sig oftast till vuxna människor men det gick bra att hitta fakta ändå. 
Elskling är ett bolag som säljer el och därför vill de påverka att sälja just deras el. T.ex. så gick de ut att man kunde vinna saker om man tecknade avtal dem så det kan vara svårt att hitta fakta då. Jag tog ändå med statistik från hemsidan om hur länge en glödlampa håller eftersom att jag inte tror att dom försöker påverka med det. Jag tror att den fakta är sann även om andra av deras statistik inte är det. 
Naturskyddsföreningen är ett statligt bolag och därför försöker inte de påverka utan de vill informera. Den var inte så användbar eftersom att jag bara behövde lite fakta från källan. 

torsdag 13 februari 2014

Diskussion Leader – The Double Life Of Cassiel Roadnight

1. In the last part Cassiel(or Damiel) almost gets killed by his own brother. Do you think he would have killed him if he didn't got stopped. 

2. At the end of the book his mother ask him if he's Cassiel or Damiel. Would you told here the truth in his situation. 

3. Damiel give all the money away when he could have took it him self. Do you think he did the right thing, giving all the money away? Would you take them instead? 

Sammankoppling oönskad – Stockholmsyndromet

I boken 
I boken så manipulerar Mrs Pincent Anna så hon tycker att Mrs Pincent är god och snäll som har tagit hand om henne. Anna är väldigt tacksam mot Mrs Pincent och gör allt hon säger att Anna ska göra. Jag tror att hon har blivit så för att Mrs Pincent har det i baktanke men också eftersom att det är det enda Anna har levt med i hela sitt liv, därför blir det så av sig själv. Anna vet absolut inget annat än den uppfostran hon har fått på Grange Hall av Mrs Pincent. Hon har manipulerat och hjärntvättat Anna så hon tycker att hon gör rätt, Anna tar hennes parti precis som i Stockholms dramat 1973(förklara i sammankopplingen längre ner). Anna är prefekt och tycker därför att hon är bättre än de andra oönskade, hon är en Mrs Pincents bästa blivande. 
I boken så blir Peter ett hot mot hennes överlevnad när han kommer och vill fly med henne, medan Mrs Pincent aldrig har utgjort ett riktigt hot mot henne så därför är hon trygg och står på hennes sida. Jag tror också att Mrs Pincent gör det eftersom hon inte tycker om de som är oönskade och hon vill inte att de ska få hopp så det blir något problem på Grange Hall. 

Sammankoppling 
Ordet Stockholmsyndromet eller Norrmalmstorgsdramat kommer från ett rån med gisslandrama som hände i Stockholm 1973. Rånaren tog flera gisslan och höll dem i flera dagar, när polisen tillslut kom så tog gisslan rånarens parti. De säger att han inte alls var farlig utan att det var polisen de var rädda för. Rånaren hade väldigt starka motiv för att ta pengarna. Gisslan utvecklar en positiv relation med rånaren så blir den personen blir inget hot, tvärtom. Däremot polisen som kommer, de är det ända riktiga hotet enligt gisslan. Gisslan har tagit rånarens parti därför att rånaren är inget riktigt hot. 
Under rättegången visade de som hade tagits till gissla lojalitet mot förövaren eftersom att de enda som varit våldsamma var polisen och inte rånaren. 
Dramat blev känt utomlands och idag när någon tar förövarens parti, kallar man det internationellt för Stockholmsyndromet(the Stockholm syndrome). 

Likheter / skillnader 
Precis som i Annas fall så tog personen den enas parti eftersom att det är den som inte utgör ett hot. Psykiskt fungerar det så att man vill vara med den starkaste, en slags överlevnads instinkt som man gör omedvetet. Man vill vara med den som vinner, den starkaste. 
En skillnad kan vara att Anna byggde upp tilliten under en lång period men i Norrmalmstorgsdramat så hände det under en kort period. Enligt mig tror jag att Mrs Pincent gjorde det här medvetet, men jag tror inte att rånaren gjorde det medvetet, det bara blev så. 
I slutet så börjar Anna tycka annorlunda efter att hon har hört att Mrs Pincent har sagt något om hur dum hon är som går på hennes lögner. Då tillslut fattar hon att hon har blivit hjärntvättad men så är det inte i Norrmalmstorgsdramat. De som togs gissla trodde på vad rånaren sa hela tiden.
I båda fallen stödjer personen förövaren, eftersom att de har blivit manipulerade. Anna hjälper Mrs Pincent ganska mycket men de som tagits till gissla hjälpte inte rånaren lika mycket. 

Källornas tillförlitlighet 
Källorna jag använde var NE, Wikipedia och en klipp på SVT play. Alla är mycket pålitliga och faktamässigt korrekt. Avsändaren på NE texten om Stockholmsyndromet var en man som heter Olof Rydén. Texten har blivit kollad av andra personer innan den blev publicerad och han har även skrivit om fler andra saker. Den var inte riktad på så sätt att han ville påverka någon. Det han skrev är en faktatext med ren fakta och inga åsikter. Den var ganska svår läst eftersom att den var skriven för vuxna med det gick ändå bra att läsa. Jag kunde inte se när den var publicerad men jag tror inte att det spelar någon roll i just den här fakta texten, men det spelar såklart roll i andra texter. 
Avsändaren till Wikipedia texten kunde jag inte hitta eftersom att jag tror att det är många personer som har skrivit den tillsammans. Eftersom att det är många personer så uppdateras den hela tiden och blir därför faktamässigt korrekt. Den är trovärdig eftersom att det är ingen som tycker något. 
Från NE hittade jag länken till SVT play där det var en person som intervjuade Kristin, som var en av dem som blev tagen som gissla. Han i radion ringde och pratade med henne medan rånet pågick(pågick i flera dagar). Man förstod direkt att hon stod på rånarens sida och det var intressant att lyssna på hur hon resonerade om hur mycket hon lite på rånaren och hur hon tyckte att polisen och Palme var fega för de inte ville prata med henne. 
Jag kunde tyvärr inte hitta någon fakta om Stockholmsyndromet varken på media sök eller artikel sök eftersom att jag hittade knappt något. Det jag hittade handlade antingen om något helt annat eller så var det åsikter vad Kristin skulle gjort osv, subjektivt skrivna texter. De hjälpte inte mig alls och därför tycker jag att det var bättre att använda mig av Wikipedia och NE. 


Källor: 
Stockholmssyndromet. http://www.ne.se/stockholmssyndromet, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-02-10.

Norrmalmstorgsdramat. http://www.ne.se/lang/norrmalmstorgsdramat, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-02-11.


tisdag 11 februari 2014

Kolatomens kretslopp och växthuseffekten

1. Fotosyntesen

2. Olja, kol, naturgas

3. Utsläpp av fossila bränslen, förstör kolets kretslopp pga att vi tar ut kol från det långa kretsloppet och sätter in det i de korta kretsloppet.

4. Fotosyntesen sker både på land och i vatten

5. I bergrunden, långt nere i marken dvs fossila bränslen

6. Döda djur och växter som har legat under marken under en lång period i en syrefattig miljö

7. I luften

8. 3 miljarder ton

9. 5000-10 000 miljarder ton

10. Vi puttar ut för mycket koldioxid i atmosfärden + att vi har för få levande växtersom kan ta hand om koldioxiden därför att vi har huggit ner dem. 150 miljarder ton


Länk till frågorna 
Temapaket: Klimat > Kolatomens kretslopp och växthuseffekten. http://www.ne.se/temapaket/klimat/ovning/kolatomens-kretslopp-och-vaxthuseffekten, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-02-11.

måndag 10 februari 2014

Creative Connecter – The Double Life Of Cassiel Roadnight

I can connect this chapter in the book with a book that i had read before, I don’t know the name of it. It was about a boy who’s father and mother was killed, he was about 15 years witch is a bit older then what Cassiel was when he moved. This boy then moved cross country to live with his uncle who was his only relative. He didn’t knew who he was so he had to start a new life with this uncle. It’s almost the same with Cassiel, he had to start a whole new life when his grandad could’t take care of him anymore. Unlike in Cassiel case, the boy had a uncle but Cassiel doesn’t have any relatives. 

lördag 8 februari 2014

10 effekter o orsaker – VÄXTHUSEFFEKTEN

Orsaker
* Utsläpp från t.ex. bil, flyg osv
* Förbränning av fossila bränslen
* Köttkonsumtion(uppfödning, metangas osv)
* För dåligt isolerade hus
* Utsläpp från fabriker
* El-krävande hushåll
* Nedhuggning av skog
* Överkonsumtion

Effekter
* Polarisarna smälter
* Strömmar kan upphävas t.ex. golfströmmen
* Jordens temperatur stiger
* Havsnivån stiger
* Öken områden utökas, sprids
* Torka resp. ökad nederbörd
* Rubbningar i eko systemet och olika kretslopp
* Kallare klimat i Europa, Norden
* Klimatförskjutning

Inga träd = mindre regn

Källor: 
Gleerups Geografi, Biologi och Kemi boken.

onsdag 5 februari 2014

Spara energi



Spartips: 
Fyll diskmaskinen helt innan du startar den
Du behöver inte alltid rosta brödet. 
Du kan använda en handduk istället för att föna ditt hår eller föna det inte så länge i allafall.