måndag 11 februari 2013

SO arbete – Karthago


Hannibal 

Hannibal var han som var ledare över Karthago. Karthago låg i nuvarande Tunisien. Han levde från 247 eller 246 f.Kr. till 183 f.Kr. och som många andra runt Medelhavet ville han expandera och ta över mer mark. Det ledde till puniska kriget. 
Hannibal ansågs som en mäktig fältherre men han lyckades aldrig vinna någon avgörande seger över Rom. Efter flera år i Italien tvingades Hannibal återvände han till Karthago(195 f.kr.). En romersk armé följde då efter och vann över Karthago. De var tvugna att hålla sig till hårda fredsvilkor enligt Rom. Lite senare efter flera hot så tog han självmord med gift(183 f.Kr.). 

Jag tror att Hannibal bestämde mycket i Karthago, han ledde armén in i Italien och han var fältherre. Karthago och Hannibal var ganska obetydliga och små jämfört med Rom och deras ledare. Annars var deras sätt att leva i städerna ganska så lika, båda hade badhus, handelsskepp, marknad, husen var uppbyggda på samma sätt osv. Om Hannibal inte hade dött så tror jag att han hade blivit ett problem för Rom. De hade kanske känt sig hotade och det hade kanske blivit fler krig. 





Puniska krigen

Puniska krigen var tre krig mellan Karthago och romerska riket på 200-talet och 100-talet f.Kr. Namnet puniska kriget kommer från att romarna kallade Karthagos invånare puner. De krigade över om vem som skulle ha makt över västra Medelhavet för där fanns det mycket bra handelsvägar till bl.a. Fenicien. 
Karthago och flera grekiska städer hade handelsvägar i västra Medelhavet bland annat på Sicilien. 200 f.Kr. ville romariket expandera till enligt stormakt men de kände sig hotade av Karthagerna som hade stort inflytande på Sicilien som låg precis söder om romerska riket. 
Karthago hade tidigare hjälp Rom i ett krig mot Pyrrhus 280 f.Kr.för Karthago de hade en stark flotta men nu hade Rom byggt en egen flotta och besegrade Karthago. 

Det första puniska kriget(264–241 f.Kr.). En av städerna på Sicilien bad romarna om hjälp mot Karthago. Karthago hade en stark flotta, men romarna byggde upp en egen krigsflotta och besegrade Karthago. Rom tog makten över västra Sicilien, Sardinien och Korsika. Det var första gången som romerska riket tog över landområden utanför italiska halvön som Kathago hade haft. Karthago fick lämna över öarna + betala ett krigstillstånd. 

Det andra puniska kriget(218–201 f.Kr.). Det utspelade sig för den mesta delen i Spanien där både Karthagerna och Romarna ville kontroll över handeln. Rom blandade sig in i Karthagiska handelsintressen så Hannibal invaderade med en armé över Alperna och på den Italienska halvön. Trots stöd av andra som var emot Rom och några vunna slag vid floden Trebia så misslyckades Hannibal att besegra Rom. En fältherre som hette Scipio bytte taktik och besegrade Karthago i Spanien. Samtidigt så attackerade Rom Karthagos hemland via Sicilien så de var tvugna att vända. Efter kriget var Karthago tvungen att betala ett stort skadestånd på 10 000 talanter. 

Det tredje puniska kriget(149–146 f.Kr.). Romarna erövrade Karthago och totalt förstörde staden. Detta innebär att Rom hade all makt över västra Medelhavet och var större än någonsin. 


Jämfört med Grekland och Rom så höll sig Fenicien mycket till byteshandel. De var smarta men de hade inget starkt försvar och därför var det aldrig något hot mot Rom. Jag tycker att Karthago var intressant därför att det var ett annat stort rike jämfört med Rom. Om de hade besegrat Rom så hade de kanske ändrat saker idag. 






Fenicien

Fenicien var ett område i sydöstra Medelhavet. Det bestod av flera städer som Byblos, Sidon och Tyros. Det låg där det idag är Libanon. Grekerna kallade dem för foinikes som betyder ”purpurmän”. Fenicerna gjorde färg av purpursnäckor. 


Fenicien var uppbyggd av flera små städer. Den växte fram på 1200-talet före Kristus. Varje stad hade en egen kung och handelsmännen hade stor makt. 
På 500-talet före Kr. var det en del av det Persiska riket och på 300 f.Kr. en del av det seleukidiska riket. 

I Fenicien höll man mest på med byteshandel. En anledning till varför de gjorde det så mycket kan vara att de låg så bra till. De hade några kolonier längre norr ut och på 1000 f.Kr. kontrollerade de mycket av handeln runt Medelhavet. Det var mäktiga handelsmän som bildade nya hamnar och städer t.ex. Karthago. 
Fenicierna bytte oftast till sig metaller och bytte virke, dyrbara purpurfärgade tyger, figurer i elfenben, glaspärlor mm. 

Här är ett exempel på en silverskål förgyllda avbildningar av jakt. Den tillverkades 600 f.Kr. och hittades på Cypern. Som man kan se så är figurerna härmade den egyptiska stilen. 



Invånarna i Fenicien hade olika ursprung, men de talade alla samma språk alltså feniciska. De utvecklade världens första alfabet med bokstäver. Det bestod av 22 konsonanter. Grekerna övertog senare alfabetet och utvecklade det vidare. De dyrkade några gemensamma gudar, annars hade varje stad en egen gud. Den viktigaste guden var modergudinnan Astarte som var en krigisk gudinna som man offrade barn till. 

Jämfört med Grekland och Rom så höll sig Fenicien mycket till byteshandel. De var smarta men de hade inget starkt försvar och därför var det aldrig något hot mot Rom. 






Källor: 
Puniska krigen. http://www.ne.se/lang/puniska-krigen, Nationalencyklopedin, hämtad 2013-01-17.

Fenicien. http://www.ne.se/lang/fenicien, Nationalencyklopedin, hämtad 2013-01-17.

Hannibal. http://www.ne.se/lang/hannibal, Nationalencyklopedin, hämtad 2013-01-17.


Foto: 
http://www.ne.se/lang/hannibal#http://www.ne.se/modals/view_picture.jsp?sectionId=1468504||facebox - MUSEO NAZIONALE ARCHEOLOGICO/AKG/SCANPIX

http://www.ne.se/enkel/fenicien#http://www.ne.se/modals/view_picture.jsp?sectionId=2313087||facebox - TYPOFORM


photo by Unitopia on Flickr

http://psycholepsya.deviantart.com/art/Hannibal-Barca-285421517



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar