tisdag 15 januari 2013

Alkoholer


Alla alkoholer är uppbyggda av samma grundämnen: kol, väte och syre. De har minst en OH-grupp och alkoholers kemiska namn slutar alltid på -ol. 

T.ex. om vi tar Metan(CH4) och sätter dit en OH-grupp istället för en väte atom så får vi alkoholen Metanol(CH3OH). Eller om vi tar Etan(C2H6) och byter ut en väte atom till en OH-grupp så får vi Etanol(C2H5OH). Det är Etanolen som vi använder i öl, vin, sprit mm. 
Om man sedan tar bort två väte atomer från Etan och sätter dit två OH-grupper så får man istället Etandiol(C2H4OH2) eller om man gör det på PropanC3H8) så får man Propandiol (C3H6OH2). Skulle man ta bort tre väte atomer och sätta dit tre OH-grupper så får man Propandiol(C3H5OH3). 

Metanol(CH3OH)
Metanol kan också kallas för träsprit när det säljs därför att det framställs av trä. Metanol är extremt giftigt och det luktar ungefär som sprit. Därför händer det att folk dricker det för att de tror att det är Etanol som man kan dricka i små mängder. Det leder till att den som drack det blir blind eller dör. Metanol används mest som lösningsmedel eller bränsle. Det finns de som menar att metanol skulle kunna ersätta bensin i alla bilar men hitintills så har man satsat mer på bensin. De motorcyklar som används på speedway går oftast på Metanol. Alkoholen är mycket mindre brandfarlig och kan tillskillnad från bensin släckas med vatten. 

Etanol(C2H5OH)
De flesta alkoholer är giftiga. De används mest som bränslen eller lösnings medel. Men vissa alkoholer kan användas i drycker. De är också giftiga men inte lika giftiga som i Metanol. Berusningen beror på att Etanolen berusar hjärnan och ständigt intag av sprit, vin, öl eller cider kan ge skador på hjärnan och levern. 
Nästan all bensin i Sverige innehåller 5% Etanol. 85% i motorbränslet E85. 
Man kan använda Etanol i lösningsmedel också. T-röd, T-blå och K-sprit är exempel på teknisk sprit. Teknisk sprit innehåller för den mesta delen Etanol och för att man inte ska kunna dricka den så har man tillsatt illasmakande ämnen och färg. De har alla en låg fryspunkt och tar bort smuts men dödar samtidigt bakterier. Därför används det inom sjukvården också. 

Glykoler är om två väte atomer tas bort och ersätts men OH-grupper alltså Etandiol(C2H4OH2) och Propandiol(C3H6OH2) som är glykoler. De kan tillsättas i bilars kylar vätska så det inte fryser till is på vintern eller så att inte kylarsystemet rostar. Man kan spruta på Glykoler på flygplansvingar för att förhindra att is bildas hög uppe i luften. 

Glycerol får vi om man sedan ersätter tre väte atomer i Propan med OH-grupper alltså Propantriol(C3H5OH3) som är en glycerol. Propantriol är inte giftig och används som t.ex. hudkrämer och salvor för den behåller fukt bra. Av glycerol tillverkas nitroglycerin. Nitroglycerin ingår i sprängämnet dynamit och i en del hjärtmediciner. 


Slutsats: 
Om man sätter till en OH-grupp på alla metan, etan, butan... så får man alkohol. 
• Om man kan använda alkoholerna till olika saker som t.ex. bränslen, lösningsmedel eller i drycker.
•hej

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar