söndag 9 december 2012

Labb rapport – Aktivt kol

Tryck på bilderna för att få dem större.

Jobbkompis: Calle


Syfte: Vi skulle lära oss hur aktivt kol kan rena saker/vad man kan använda det till. 


Mtrl: Mortel, aktivt kol, vatten, karamellfärg, mobil, dator, provrör, mätcilynder, filterpapper, provrörshållera, pipett. 


Utförande: Vi skulle laborera så att vatten med karamellfärg i sig skulle renades med hjälp av aktivt kol. Först så blandade vi 10ml vatten(H20) med två droppar karamellfärg i ett provrör.


Sedan skulle vi överföra 1ml av blandningen till ett nytt provrör och blanda det med aktivt kol(C). Kolet var lite för grov hackat så vi var tvugna att mala det med en mortel, ju finare hackat kolet är desto bättre tar det upp karamellfärgen. Sedan skulle det stå i ett par minuter för att man sedan skulle filtrera det genom ett filterpapper till ett nytt provrör. 
















Resultat: När kolet hade blandats med vattnet med karamellfärg i sig så drog kol atomerna till sig karamellatomerna vilket gjorde att när vi filtrerade bort kolet, så följde också karamellfärgen också med. Det som blev kvar att det smutsiga vattnet var rent och klart vatten. Den här metoden kan användas när man skall rena/filtrera många andra saker men också i mediciner då kolet tar upp t.ex. giftiga ämnen. 







Slutsats: 





*Man kan använda kol till många bra saker som att t.ex. rena så att karamellfärg vatten blir rent och klart vatten. 

*Kolet "suger upp" karamellfärgen så när man filtrerar bort kolet så försvinner också färgen i vattnet så det bara finns kvar rent vatten. 
*




Jämförelse:

Här kan man tydligt se hur det var innan resp. efter vi filtrerade vattnet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar