torsdag 11 oktober 2012

Robotdagbok

Här är en länk till provet :D 
Provet gick bra jag klarade det snabbt och enkelt.


Extra vecka inför provet:

Ljussensor

Vi skulle programmera så att roboten följde en linje med hjälp av en ljussensor som vi monterade på.




Tips: 
•Följ noggrant den instruktionen som redan finns i programmet till höger så är det inte alls så svårt (se filmen).
•Minsta lilla som man ändrar kan ge resultat så att roboten t.ex. inte ser den svarta linjen så var noggrann.
•Sätt roboten på en bra platta.

_________________________________________________________________________________



Vecka 4: 

Parkeringsplatsen

Utförande: Roboten skulle programmeras så att den gjorde så här:


Vi följde instruktionerna som fanns i NXT-programmet och kom fram till de här:


Man fick ändra lite på hur långt roboten skulle svänga/hur länge men sedan efter många tester så klarade vi det. Det var lite svårt att få den att stanna exakt innanför rutan därför att eftersom varje gång vi körde så stannade roboten på olika ställen. Även om vi började från samma startposition. Jag vet inte riktigt varför.

När vi hade gjort det så fick vi ett nytt uppdrag. Att roboten skulle stanna med hjälp av en trycksensor. Det var bara att köra det gamla programmet fast man lägger till att när roboten stöter emot parkerings platsen så ska den stanna.

Tips: 
•Tänk på att när roboten skall svänga så ska man inte dra "svängspaken" helt åt ett håll för då bara snurrar roboten. "Spaken" skall vara såhär:
•Återigen tänk på att dra ner på motorstyrkan till 20-40%.
•Tänk på att

_________________________________________________________________________________


Vecka 3:

Kör i en fyrkant

Utförande: Vi fick i uppgift att programmera så att roboten kör i en fyrkant med måtten 90x90cm.  Först så drog man ner en kloss och ändra så att den körde rakt fram och 90cm. Sedan en kloss som svängde 90°, sedan en som körde rakt fram och 90cm, sedan en som svängde och så höll det på så ända tills roboten hade kört i en fyrkant.
Tillslut så blev det 8 st. klossar. 

Tips: Om roboten inte körde exakt, för långt eller kort så får man göra små skysteringar i antal rotationer/grader. Precis som i räddningsuppdraget så kunde man ta avståndet(90cm) delat med 17,416667(som är en rotation) och få exakta antalet rotation. Antalet rotationer var ca 5,167.

Åter igen tänkt på att dra ner motorstyrkan till 20%






                                   Sedan var det bara att ladda ner filen och köra igång roboten.





- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Trycksensor 

Utförande:
Vi monterade på en trycksensor fram på våra robotar så att när den kör emot t.ex. en vägg så registreras det trycket och roboten backar tillbaka och snurrar två varv. Det behövdes ca 1440°.

Från vänster: Kör fram i obegränsad längd stanna när den känner av tryck
sedan backa och snurra två varv. 
Tips: 
Dra ner på motorstyrkan, efter trycksensor "klossen" så måste det finnas en stanna kloss annars stannar inte roboten.
•Kontrollera så att sladden mellan trycksensorn och roboten går till rätt port, om man inte alls vet hur man ska göra så finns det instruktioner i programmet.
•På den första klossen som kör rakt fram så blir det bättre om man sätter sträckan på obegränsat.

_________________________________________________________________________________


Vecka 2: 

Räddningsuppdraget   

Utförande: Vi skulle göra räddningsuppdraget. Christer Fuglesang hade landat på en okänd planet och vi skulle programmera så att MindstormsNXT-roboten kom så nära honom som möjligt utan att välta honom. Det gick till så att man fick 30 minuter på sig att göra ett diagram på hur långt roboten kör på visst antal rotationer. Man fick mäta och testa innan man kom fram till det här:
1 rotation= 17cm
2 rotationer= 26 cm
3 rotationer= 54 cm
4 rotationer= 69 cm
5 rotationer = 89 cm
6 rotationer= 104 cm 

Sedan sade Olle vilket avstånd det var till "Christer". I mitt fall 112 cm. Då hade man två minuter på sig att programmera så att man kommer så nära gubben som möjligt utan att välta honom. Det behövdes ca. 6 rotationer. Vi hade två försök på oss och fick ändra mellan de två. Tryck på länken där det står räddningsuppdraget längst upp för att se på filmen.
                                                                                                                                     

Tips: 
•Om man vill komma mer exakt så finns det en uträkning för att räkna ut exakt hur många rotationer det behövs för att komma väldigt nära. Man tar avståndet från där roboten börjar(t.ex. 112cm) och delar det med avståndet till där gubben står =>17,416667. Alltså: 112÷17,416667= 6,43062189     
Det behövs 6,43062189 rotationer för att komma exakt fram till gubben.
•En rotation är 17 cm.                                
•Ett annat bra tips är att återigen dra ner på motorstyrkan för när roboten kommer fram till gubben när den har låg fart så fälten den inte lika lätt som om roboten hade haft hög fart. Den ska vara på ungefär 20-30%


_________________________________________________________________________________



Vecka 1:
                         ↓
Klicka på→ LÄNKEN ←för att se på filmen :D
                         ↑

Tips: 
•Dra ner på tempot så kör roboten mer exakt/stannar på linjen. Robotens rotationer stämmer inte, de är bara hälften så mycket. Alltså om man skriver in 360° så snurrar roboten bara 180°.


Steg 1: Vi skulle få roboten att köra framåt. Då gör man så att man i programmet mindstorms så lägger man till en "kloss" längs upp till vänster med kuggjul på som betyder kör framåt. Sedan laddar man ner det med hjälp av en USB sladd. Se filmen för bättre förklaring.

Steg 2: Vi skulle få roboten att köra framåt och snurra två varv. För att göra det så måste man lägga till två "klossar". En som kör fram och en som svänger. För att få den att svänga så måste man reglera längst ner på skärmen pilen till max höger/vänster. Sedan hur många grader den ska rotera. Två varv=1440°.  Sedan laddar man ner det med hjälp av en USB sladd. För att få den att stanna exakt på linjen så kan man dra ner på tempot och ändra graderna lite. Lite mer/mindre beroende på hur roboten gör. T.ex. om den svänger mer än 1440° så kanske det behövs 1415°. Se filmen för bättre förklaring.

Steg 3: Nu skulle vi få den att göra en 180° sväng runt en punkt. Då tar man klossen, ändar till 180° istället för X antal rotationer. Se filmen för bättre förklaring.






Idag så har jag installerat programmet för att programmera robotar. Snart så ska vi bygga dem och det verkar väldigt rolig. I framtiden när jag jobbar med den och skriver dagboken så ska jag tänka på att ta mycket bilder för att på så sätt kunna reflektera bättre. Jag ska också jobba på bra slutsatser.







Idag så har vi byggt lego robotarna. Snart ska de programmeras och utföra mirakel.

1 kommentar: