Erik Wendel 2/3 2012
Jobbkompis: Hedda
Syfte: Vi skulle mäta hur snabbt det går för vatten att koka.
Material: Gas, termometer, brännare, bägare, H₂O(200ml), trefot.
Utförande: Vi mätte upp 200ml vatten. Sedan satte vi igång gasen, tände en tändsticka och fick igång en långa. Vi satte upp ett stålbord över gasen och vattenbägaren över. Vi satte i termometern och varje minut mätte vi hur varmt vattnen var.
Resultat: Vattnet började koka vid 100° och det tog ca 8 min. Vattnet steg ungefär 10° för varje minut, förutom de sista sju minuterna, då det var ungefär samma grader. Vi mätte totalt i 15 min.
När vattnet blev ca 60° så började det att bubbla lite och efter 70-80° så började vattnet att ånga. Efter 100° så började vattnet att koka.
Slutsats: Vattnet kokade vid 100° men det blev ändå ännu högre vid slutet för termometern nuddade bägaren och den kan bli varmare. Vattnet kokade och då avdunstar de i gas form(ånga). Efter laborationen, när vattnet hade slutat att koka så mätte vi hur mycket vatten det var kvar. Då var det bara 165ml kvar och så blev det för att vattnet hade avdunstat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar