måndag 13 februari 2012

NO-Labb Rapport-Dissekera ett ko öga

Erik Wendel 3/2-2012 
Jobbkompis: Sonja
Syfte: Vi skulle skära upp ett ko öga för att lära oss hur det såg ut inuti och hur det fungerar men också hur det ser ut. Ett ko öga är väldigt likt ett mänskligt öga.
Material: Bricka, skalpell, sax, pincett, ko öga, handskar och förkläde.
Utförande: Först skulle vi skära bort muskler och fett som satt runt ögat. Sedan skulle vi skära upp ögat för att komma in. Vi lade ett litet snitt uppe på ögat (mellan synnerven och pupillen) 
Då ramlade glas kroppen från främre ögon kammaren(som håller uppe hela ögat, därför ramlade hela ögat ihop och blev platt och det började lukta lite surt) och linsen ut. 
Sedan klippte vi runt så hela ögat blev i två delar. På den ena delen satt näthinnan där det satt stavar och tappar som tog upp allt ljus och gjorde om det till bilder i hjärnan genom synnerven. På den andra delen satt Iris och hornhinnan som vi skar ut. 
Resultat: Vi lyckades få ut alla delar från ögat och kollade man noga så vi kunde se blina-fläcken och synnerven. När vi hade fått ut linsen lade vi den på ett papper med text på. De var jätte häftigt för linsen förstorade texten, ungefär som ett förstoringsglas. 
Så här såg ögat ut innan vi rensade det och skar upp det.
Bild av Karolina.
Här är alla delar som vi tog ut.
Fr. H: Hornhinnan, pupillen(Iris), linsen, gaskroppen och näthinnan.
Sax, pincett och skalpell.


Så här blev det om man lade linsen på ett papper med text. 




Slutsats: Näthinnan har en blå färg därför att där sitter det stavar och tappar som fångar upp ljuset, som skickas till hjärnan i elektriska signaler och blir till bilder i hjärnan.  


Felkällor: Det var lite svårt att rensa bort alla senor och fett runt ögat innan vi skulle öppnade de.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar